Anasayfa   |   English  
 
     


    

Yardım ve Bağışlarınız için Vakıf Mali Müşavirimiz Özcan DEMİRTAŞ ile irtibata geçebilirsiniz.
Tel: 0532 591 93 91
ozcandemirtas@hotmail.com
 


Kök Hücre Nakli Nedir?

Kök Hücre Toplanması

Kök Hücre Kaynakları

Kök Hücre Uygulamaları

Sorunlar

Allogeneik kök hücre nakli nedir, nasıl yapılır?


1- Hasta (alıcı) ve verici için gerekli sağlık taramaları yapılır. İkisininde, tam olarak "görünür" bir sağlık sorunu olmadığından emin olunur. Burada bir husus akla takılabilir; eğer alıcı sağlıklıysa, neden AKIT yapılsın? 1- Alıcının kan ve kemik iliği, incelemelerde normal görünse de, ilk kemoterapi tüm lösemi / kanser hücrelerini yokedemez, hala vücudunda bizim göremediğimiz, kanserli hücreler bulunmaktadır. Bu nedenle hastalık bir süre sonra yine ortaya çıkar (nükseder). 2- Kemoterapi sırasında kullandığımız ilaç dozlarını çok yükseltirsek, tüm kanserli hücreler ölebilir. Ancak, kemik iliği ve başka dokular onarılmaz derecede zarar görürler. Bu nedenle, elimizde sağlıklı bir kemik iliği desteği / yedeği olmadan, ilaç dozlarını, bütün kanserli hücreleri yokedecek kadar artıramayız. İşte bu yedek /destek, "sağlıklı yeni bir iliktir". Burada, özellikle lösemide, kişinin kendi iliği, artakalmış hastalıklı hücreler içerebilir kaygısıyla, kullanılamaz. Yani otolog nakil uygun değildir. Aksi takdirde, hastalık yinelenebilir !

2 - Alıcı ve verici sağlıklıysa, işlemler başlar; A) Alıcıya sürekli kalabilecek ve kendisini rahatsız etmeyecek bir kateter takılır. Yani uygun bir damara, kalıcı bir ince tüp yerleştirilir. Buradan gerekirse kan alınabilir, tüm ilaçlar verilebilir. Sık sık damara girilme sıkıntısı olmaz. B ) Hastaya "hazırlama rejimi" denilen yüksek dozda antikanser ilaç verilir. Bunun nedenleri birkaç tanedir:

1 - Alıcıda artakalmış kanser hücrelerini öldürür.

2 - Alıcının vücudundaki koruma / savunma sistemlerini susturur. Böylece, verilen yeni ve sağlıklı kök hücrelerin reddedilmesini önler.

Kişinin sağlıksız iliğini yokederek, yeni ve sağlıklı kök hücreler için, yerleşme yeri açar. C ) Vericiden toplanan kök hücreler, aynı gün veya daha sonra, alıcıya damardan verilir. Bu verilme işi, hazırlama rejiminden hemen sonra gerçekleşir.

Hasta (Alıcı); gerek hazırlama rejiminin verilmesi, gerekse kök hücrelerin nakli sırasında ve sonrasında, ayrı bir odada (özel bir bakım ünitesi) kalmak zorundadır! Bu şekilde, çeşitli mikropların bulaşması ve öldürücü iltihaplanmalar (infeksiyon) önlenebilir.

Genellikle, 14-15. gün yeni ilik yerine yerleşip, çalışmaya başlar. Ancak bu süre çok daha uzun olabilir. 4-5 hafta ünitede kalmak gerekebilir. Normal koşullarda, kişi 1.5 ayda hastaneden taburcu olabilir.

Yukardaki işlemler, her zaman yolunda gitmeyebilir! Kemik iliği, bugünkü deyimle, kök hücre nakli, filmlerde veya basında yeraldığı gibi kolay bir işlem değildir. Özellikle, nakil sonrası günler, aylar çok naziktir. Kısa veya uzun dönemli, çok ciddi sorunlar oluşabilir. Nakil işlemi ölümle bitebilir.

Otolog Kök Hücre Nakli Nedir?

Unrelated (Akraba Olmayan) Nakil Nedir?

 




 
Tasarım ve Uygulama, PLEKSUS